PK’s gevonden!

Afgelopen woensdag ben ik naar Geldermalsen gereden omdat ik een afspraak had bij Jaap van Speed Centre.

Jaap heeft een eindeloze ervaring in het optimaliseren van menig motorblok. Uiteindelijk bleek mijn Lada toch exotischer dan verwacht. Maar Jaap heeft de klus met beide handen aangepakt.

Eerste uitdaging was het plaatsen van de Lada op de rollenbank. De Niva heeft namelijk constante 4 wielaandrijving, en de testbank van Jaap is gemaakt voor 2-wiel aangedreven auto’s. Ook hier zag Jaap geen problemen. De voorwielen werden opgebokt zodat deze vrij konden draaien.

IMG_8469

De eerste testrit was positief dus het feest kon beginnen. Uit de eerste run bleek dat de lada te rijk was afgesteld en ook dat de ontsteking niet optimaal was.

Eerst de ontsteking maar. Die is de laatste keren volgens het boekje afgesteld maar dan kun je hem niet testen. Jaap tekende de huidige positie af en heeft de ontsteking daarna op de tast vroeger en later gezet totdat de Niva met zijn woorden “het naar z’n zin heeft”.

Daarna was de carburateur aan de beurt. Deze is van het niet traditionele soort. Het is de laatste generatie voordat Lada overgestapt is op een injectie motor. Dit wil zeggen dat deze carburateur is behangen met sensoren en solenoids om met de oude techniek aan de hedendaagse uitstoot normen te voldoen. Dit heeft het afstellen er niet eenvoudiger op gemaakt. Een deel van het mengsel wordt met de hand afgesteld en een ander deel electronisch geregeld.

IMG_8473

Eerst maar eens koffie drinken en online opzoek gaan naar wat informatie over de carburateur. Ik heb ooit wel eens wat gevonden maar dit was altijd in het Russisch.  Maar we hadden geluk, ik vond een pdf over de aansturing en de carburateur in het Duits. De nodige bladzijdes uitgeprint en vol goede moed weer naar de testbank gegaan.

IMG_8474  – filmpje van een run op de testbank

Stapje voor stapje uitgeprobeerd en weet getest. Meetresultaten met de run ervoor vergeleken, als deze beter was laten zitten en als hij slechter was een stapje terug. Uiteindelijk is Jaap 3 uur bezig geweest en heeft hij ruim 10% winst gehaald.  Als je niet veel hebt is dat een grote verbetering.

IMG_8476

Onderweg naar huis bleek de lada weer zoals vanouds te rijden, misschien zelfs wel iets beter. Fijn om weer mee te koen met het verkeer en lekker rustig om op de snelweg weer in de vijfde versnelling te kunnen rijden.

Het bezoekje aan Speed Centre was niet goedkoop maar het eindresultaat mag er zijn. Het wordt tijd dat de Lada weer de modder in gaat…

Reageren is op dit bericht helaas niet mogelijk.

Reacties

Maybe there s just something about how driving something more minimal can just free you, to a degree. Being on a camping trip when a bear breaks into your Range Rover and freaks out and shits all over the inside is a tragedy. Being on a camping trip when a bear breaks into your Lada Niva and shits all over the inside is 5 minutes with a hose and a hell of a story to tell over and over again while drinking.

Reactie door Hosting op 13 oktober 2016 om 03:56
Dit bericht is geplaatst op 18 februari 2014 om 22:48.